Правила при употребата на кафе за отслабване

Публикувано от I A 23.04.2018 0 Коментар(и)

Как да пием правилно черно кафе, за да отслабнем?

Ползата на кафето за нашия организъм е многостранна, затова е трудно да се опишат всички аспекти на действието на кафето накратко. Но днес ще се спрем на това как влияе кафето върху процеса на отслабването.

Изгаря или не кафето мазнините?

От отговора на този въпрос се интересуват наистина много хора, които искат да отслабнат. За съжаление, няма как да потвърдим, че кафето просто взима мазнините и ги изгаря. Това просто не е така, независимо какво казват рекламите за продуктите за отслабване на основата на кафе с различни цветове.

Но това не значи, че кафето е безполезно за отслабване. Изобщо не е. Даже е полезно! Само трябва да знаете какво точно кафе да пиете.

Как кафето помага за отслабване?

Кафето забързва метаболизма и помага за изгаряне на мазнините и за отслабванеДо голяма степен действието на кафената напитка е аналогично с това на гуараната за отслабване и е свързано с наличието на кофеин в състава му, който:

  1. Увеличава на 20% интензивността на метаболизма. Да, не е правилно да се каже, че кафето гори мазнините, но то помага съществено този процес да се забърза.
  2. Преди тренировките за отслабване е много необходим продукт.

Защо е толкова важно да пием тази ободряваща напитка преди тренировки? Работата е там, че за да отслабнем в процеса на физическо натоварване е най-ефективно да тренираме на гладно. Но в това състояние енергията в организма не е много, затова няма да можем да се натоварим кой знае колко.

Ако обаче изпием едно кафе преди тренировката, то ще подари на организма ни енергия и ще ни помогне да тренираме интензивно, а следователно – да отслабваме.

  1. Кафето намалява зависимостта от сладко, защото блокира опоидните рецептори в мозъка, които отговарят за развитието на тази зависимост. Затова всеки път, когато ни се прияде сладко, трябва просто да изпием чаша кафе и вече няма да ни се яде.

Как да пием правилно кафе за отслабване?

И така, основните механизми на влияние на кафето върху процеса на слабеене са вече ясни. Сега трябва да разберем как да си пием кафето правилно, за да ни помогне в отслабването, без да навреди на здравето ни.

  • Кафето не трябва да се пие със захар. Категорично!

Преди всичко запомнете това: ползата на кафето за организма (за отслабване, за подобряване на паметта, за профилактика на сърдечни болести и т.н.) е само тогава, когато пием кафето си неподсладено.

Всеки вид сладки добавки към кафето не само че тотално ликвидират полезността на кафето, а и го превръщат от полезна напитка във вредна.

Кафе за отслабване трябва да се консумира прясно смляно и веднага след като се приготвиТрябва да запомните, че няма такова понятие като „кафе с мед за отслабване“. Или пийте кафето си горчиво, за да отслабнете, или си го пийте подсладено, но забравете за отслабването.

  • Не трябва да пием кафето си с мляко или сметана

Това правило е като предното. За да отслабнете, кафето не трябва да е нито с мляко, нито със сметана или други млечни продукти – те съдържат захар. Това е все едно да пиете кафето си подсладено.

  • Само натурално прясно смляно току-що приготвено кафе

Няма да говорим изобщо за опцията да пием разтворимо кафе или кафе без кофеин. Те изобщо няма да Ви помогнат да отслабнете. Тук говорим само за натуралното кафе, като при използването му за отслабване все пак трябва да се спазват някои правила. А именно, че кафето трябва да е смляно на момента и да се приготви непосредствено, преди да се консумира. Защо ли? Защото кафето изветрява много бързо, особено това, което се продава мляно. Освен това гранясва. А гранясалото кафе е вредно, защото съдържа окислени растителни масла.

Хората често ги вълнува въпросът, може ли да се пие кафе с изтекъл срок на годност? Може, не е толкова отровно, че да припаднете, ако го пиете. Но е толкова вредно, колкото е и гранясалото олио.

  • Кафе не се пие веднага след спортуване

Кафе се пие за отслабване преди тренировка и не веднага след спортуванеМоже да Ви се стори нелогично, че кафето се препоръчва преди тренировка, но не и след нея. Целият парадокс си има научно обяснение.

Кафето е инхибитор на ензима mTOR, който е необходим за растежа на мускулите. Мускулният растеж, след като мускулите са били натоварени, е задължително и много приятно последствие от заниманията с фитнес. Но след трениране кафето възпрепятства растежа и възстановяването на мускулите, затова може да пиете кафе не по-рано от 2 часа след тренировка.

  • Кафето се пие на гладно

Желателно е кафето да се пие на празен стомах, желателно е да се пие не на закуска, а то да е закуската.

Безспорно, тази препоръка се отнася само за слабеещите. И за тях тя е важна. Тъй като кафето, допълнено със сандвич, мекица или друга въглехидратна храна е толко толкова полезно, колкото и кафето с мед или захар.

Така че, ако ще ползвате кафето като средство за отслабване, трябва да го консумирате на гладно.

  • Колко кафе трябва да пием на ден, за да отслабнем?

Оптималната доза кафе е около 2 чаши силно еспресо (около 50 мг кофеин на чаша). Ако пиете кафето си по-слабо, може да пиете и повече.

Коментирай